2014. július 4., péntek

Unknown Armies - Adpetusok: Emonauta

Ha minden igaz, nemsokára kezdetét veszi egy U.A. történet - akinek a név nem mond semmit, az először is szégyellje el magát, utána pedig olvassa el ezt az ismertetőt: Itt! Nagy örömömre szolgált, mikor az egyik játékos jelezte, hogy egyedi Adeptust szeretne alkotni. Némi agyalást követően így született meg az Emonauta, az Érzelemfüggő.

Emonauta
A.K.A.
Hisztérika, Bipoláris, Érzelemfüggő

„Tudod, elfojtani egy érzelmet, olyan, mint ketrecbe zárni egy apró kiskutyát. Idővel megnő, vérszomjas fenevaddá érik és előbb, vagy utóbb ki fog törni a rácsok mögül. Ne hagyd, hogy a vágyaid elkorcsosuljanak, inkább engedd szabadjára, hagyd, hogy vezessen a szenvedély…”

A társadalom mindig is korlátok közé szorította az érzelmeket, a vágyakat. Sokszor kedvünk támad kimondani – vagy egyenesen ordítani -, mi is lakozik a szívünk legmélyén. Ám nem lehet. Nem szabad! Hiszen: egy érett, felnőtt ember, diszkrét és visszafogott.
Idővel eleged lett ebből a szarságból, úgy döntöttél, nem szabsz többé gátat az érzéseidnek. Ami a szíveden az a szádon – nem kell többé a hamis cukormáz! A pszichológusod szerint mániás depresszióban szenvedsz: hol túláradó a jókedved, hol mély depresszióba süllyedsz. Olykor mindenfajta átmenet nélkül, a legkisebb inger hatására váltasz. Szerintük ez betegség, mentális zavar – amire persze létezik gyógyszeres kezelés.
Szerinted az érzelem erőt ad! Az öröm feltölt energiával, a harag lendületet ad, a fájdalom kitartást...
Az Emonauta alapvető Paradoxona: az érzelmi labilitás hatalmat ad az emóció felett.  Egyik hangulatból a másikba sodródik – percről percre változik a kedve. Könnyen teremt kapcsolatokat, de előfordulhat, hogy a következő pillanatban már ordibál azzal, akivel az imént még együtt nevetett.

Emonauta Átok (Blast)
Félelem nélküli ember nem létezik. Mindenki számára akad valami, ami a frászt hozza rá, amitől legszívesebben kifutna a világból. Az Emonauta képes ezt az elemi félelmet felidézni és ellened fordítani. Az esetek többségében ez nem jár testi sérüléssel – ha csak pánikfélelmedben nem teszel kárt magadban -, ellenben Stressz Próbát von maga után.
Az Stressz típusa megegyezik az áldozat Félelem Stimulusának típusával, míg a mértéke az Emonauta dobásának tizedes értékével egyenlő. Ha az áldozat, az adott stressz-típussal szemben már kellőképpen ellenálló, akkor nem kell Stressz próbát tennie – azonban így is -10%-os levonást szenved el, minden dobására, a jelenet végéig.
Például: Miután megbírságolták, Jimbo mérgében oldalba vizelt egy rendőr kocsit, amit azonban a zsaruk nem szívleltek. Hogy a feléje közelítő rendőröket lerázhassa, Jimbo a Fantom Félelmet (az Emonauta Átkot) alkalmazza.
A dobása 53, ami sikernek számít, így a rendőrnek Stressz Próbát kell tennie. Mivel a legnagyobb félelme: a Családom bajba jut miattam, a Tehetetlenség típusba tartozik, így 5-ös erősségű Tehetetlenség stresszt szenved el.

Töltetek
Kis töltet: Az Emonauta az érzelmi labilitásból merít hatalmat; 1 Kis töltetet nyer minden alkalommal, mikor hirtelen érzelmi változáson esik át. Bár a hangulatváltás látszólag lehet spontán, valójában mindig kell, hogy oka legyen. Ha egy vidám séta alkalmával kutyagumiba lépsz, amitől felforr az agyvized, akkor a dolog működik. Ha teljesen váratlanul – valós ok nélkül – sírva fakadsz az utcán, az még kevés.
Nagy töltet: Hogy Nagy töltetet nyerjen, az Emonautának mások érzéseire kell hatással lennie. A módszer nem számít, csakis az, hogy másokban olyan érzelmi hatást váltson ki, ami maradandó nyomot hagy a személyiségükben.
Ha egy ölelkező szerelmespárnak kifejti, hogy mennyire összeillenek, és lehetőleg minél előbb házasodjanak is össze, az még nem feltétlenül eredményez töltetet. Ha azonban a szerelmeseknek zokogva ecseteli: milyen szomorú lesz majd, mikor vénségükben egyikük előbb távozik erről a világról, a másiknak pedig nem marad, csak a gyász; az már biztosan Nagy töltettel jár.
Óriás töltet: Az Emonauta Iskola még túl fiatal, még nem tudják pontosan, miként tehetnek szert Óriás töltetre.
Tabu: Az Emonauta soha nem szabhat gátat az érzéseknek – nem rejtheti el őket, és nem hazudhat, ha az érzelmeiről kérdezik. Persze, állíthat valótlant, amennyiben annak nincs köze a lelki állapotához.
Spontán Mágia: Az Emonauta az érzelmi manipuláció mestere; akár egy festő, aki az érzelmeket úgy használja, mint más a színpalettát. Képes akár teljesen elfojtani mások érzéseit, vagy épp ellenkezőleg, heves emocionális reakciókat kiváltani. Vigaszt hozhat a nehéz pillanatokban, bátorságot, vagy félelmet ültethet mások szívébe.
Kezdő töltetek: Egy friss Emonauta 5 Kis töltettel kezd.
Tippek: Kis töltetre szert tenni nem nagy művészet egy Emonautának – szinte bármikor találhat okot arra, hogy új érzelmi állapotba lovalja magát. Nagy tölteteket is viszonylag gyorsan halmozhat – bár hozzá kell tenni, hogy a mágikus töltetek felhasználásban ugyanilyen szeszélyes lehet. Órákat tölthet azzal, hogy egy alkoholistát lebeszéljen a szeszről, aztán két perccel később már el is költi a töltetet, hogy megnevettessen egy pityergő kisgyereket.
Egy átlagos napon akár 4-5 Kis töltetet is összegyűjthet, heti szinten pedig 2-3 Nagy töltetet zsebelhet be.

Emonauta Formuláns Varázsalatok

Kis Hatások

Ismerős Idegen
Költség: 1 Kis töltet
Az első benyomás nagyon fontos az emberi kapcsolatokban. Az Emonauta képes szimpátiát ébreszteni bárkiben, akivel először találkozik. Bár mások első benyomása mindenképp pozitív lesz, a későbbiekben változhat a véleményük.
Az első találkozás alkalmával +10%-os bonuszt adhat valamennyi Lélek alapú Képességére.

Szakállas vicc
Költség: 2 Kis töltet
Az Emonauta Kis Átka: miután elmesélt egy régi faviccet, az áldozata percekig nem képes abbahagyni a nevetést. Ez minden dobására -10%-os levonást jelent – nem beszélve az egyéb, felmerülő problémákról… 

Vigasztaló Szavak
Költség: 2 Kis töltet
A múltban elszenvedett traumák sokszor mély érzelmi lenyomatot hagynak. Az Emonauta segíthet feldolgozni a sokkot – így a megvigasztalt személy újradobhat egy korábbi Stressz próbát és amennyiben a dobása sikeres, kitörölheti a Bukott próbát.

Pokoli Szenvedély
Költség: 2 Kis töltet
A démonok érzelem-vezérelt, egocentrikus lények. Nem csoda, hogy az Emonauták képesek megidézni őket, majd telepatikusan kommunikálni velük. Fontos: ezzel a hatalommal az Emonauta nem képes uralni a szellemet, ahhoz a Leláncolt Vágyak varázslatot kell alkalmaznia.

Buzdítás/Csitítás
Költség: 2 Kis töltet
Az Emonauta képes más érzelmi állapotát fokozni, vagy mérsékelni. Így az apró bosszúságból idővel dühroham lehet, vagy a mély gyászból enyhe bánat.

Sztoikus nyugalom
Költség: 3 Kis töltet
Bukott Stressz Próba esetén az Emonauta képes leküzdeni a sokk negatív hatásait. Ennek ellenére a Bukott Próbát ugyanúgy jelölni kell az Őrület skálán.

Nagy Hatások

Érzelem-gazdag
Költség: 1 Nagy töltet
Permanensen megnövelheti a Lélek tulajdonságát 5 ponttal – ám ezzel a Varázslattal nem növelheti 85 fölé!

Fantom Félelem
Költség: 1 Nagy töltet
Az Emonauta Átka: felidézi a célpont legszörnyűbb félelmét (a részleteket lásd: fentebb).

Fagyos Szív
Költség: 2 Nagy töltet
Képes mások érzelmeit teljesen elsorvasztani, így a Szenvedélyből és a Stimulusokból származó bonuszokat nem használhatják. Az Adeptusok átmenetileg a mágikus hatalmukat is elveszítik. A hatás az Emonauta dobásának tizedes értékével egyenlő óráig tart – például: ha a dobása 47 volt, akkor 4 órán át.

Óriás Hatások
Még soha senki nem volt képes előidézni, persze, kísérletek vannak rá…

Mit hallottál: Emonauta
Jimbo, egy los angelesi Emonauta, folyamatosan próbálkozik az Óriás Töltet megszerzésével. Úgy gondolja, a tömeges érzelmi manipuláció lehet a kulcsa a dolognak. Egyszer már igazán közel járt a megoldáshoz: egy pszichiátriai osztály betegei előtt szónokolt, azonban az ápolók hamar lekapcsolták – Jimbo végül a zárt osztályon kötött ki.

Másnap egy fiatal pszichiáter érkezett hozzá vizitre. Két órával később Jimbo újra szabadlábon volt, a doki pedig fölvágott erekkel haldoklott a kórház mellékhelyiségében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése